Xiu Mai – vietnamesiska köttbullar
En självklar favorit för hela familjen. Funkar lika bra som snabb vardagsmat som till fest. Serveras gärna med ett fruktigt öl.
I samarbete med: Viktor Rahmqvist.
Du behöver
- 500 g
fläskfärs
- 1 st
kruka koriander
- 1 st
gul lök
- 3 st
vitlöksklyftor
- 1 st
morot
- 1 dl
kycklingbuljong
- 2 msk
ostronsås
- 1 msk
strösocker
- 1 msk
ströbröd
Salt och svartpeppar
Rapsolja
Sås- 1 st
röd chili
- 2 st
vitlöksklyftor
- 1 dl
strösocker
- 1 dl
fisksås
- 1 dl
färskpressad citronsaft
- 0,5 dl
vatten
Serveras med- 1 dl
hackade jordnötter
- 1 st
kruka koriander
- 1 st
riven gurka
- 3 st
rivna morötter
- 200 g
äggnudlar
Gör så här
- Börja med att göra såsen: Hacka chilin och vitlöken fint och blanda med resten av ingredienserna till såsen. Ställ in i kylskåpet. (Kan med fördel förberedas dagen innan)
- Riv vitlöken, den gula löken och moroten på den fina sidan av rivjärnet.
- Hacka koriandern fint och blanda med alla ingredienser utom färsen och låt blandningen stå i några minuter.
- Blanda sedan snabbt ihop färsen med blandningen och forma ganska stora köttbullar som du steker i rapsolja tills de får fin färg och är klara rakt igenom.
- Lägg upp nudlar i en stor skål och lägg på köttbullar, riven gurka och rivna morötter. Häll över rikligt med sås och strö över hackade jordnötter och koriander!